Wat is een mailinglijst?

Een mailinglijst is in feite een verzameling van namen en e-mailadressen van mensen die jou toestemming gegeven hebben om informatie over jou en jouw bedrijf te ontvangen. Deze lijst biedt jou de mogelijkheid om verschillende vormen van communicatie te versturen, zoals nieuwsbrieven, e-mails, aanbiedingen, kortingen en opvolgberichten, waardoor je effectief contact kunt onderhouden met jouw (potentiële) klanten.

Vooral de zin “…die jou toestemming gegeven hebben gegeven”,  is heel belangrijk i.v.m. de privacywetgeving (AVG). Volgens deze wetgeving moeten ontvangers tevens eenvoudig de mogelijkheid hebben om zich uit te schrijven. Daarom moet de optie om met één klik uit te schrijven duidelijk worden aangeboden in elke verzonden nieuwsbrief en e-mail.

Waarom is een mailinglijst zo belangrijk?

Er zijn een verschillende redenen te noemen waarom het opbouwen van een mailinglijst belangrijk is. Enkele van deze redenen zijn:

  • Directe communicatie: Het stelt je in staat om rechtstreeks te communiceren met je doelgroep, zonder afhankelijk te zijn van algoritmes of externe platforms
  • Opbouwen van relaties: Door regelmatig waardevolle content te delen via e-mail, kun je een sterke band opbouwen met je abonnees en hun vertrouwen winnen
  • Marketingmogelijkheden: Je kunt e-mails gebruiken om nieuwe producten of diensten te promoten, aanbiedingen te delen, en mensen naar je website te leiden
  • Meetbaarheid: Met e-mailmarketingsysteem kun je nauwkeurig meten hoeveel mensen je e-mails openen, op links klikken en actie ondernemen, waardoor je je strategie kunt optimaliseren
  • Toegang tot verschillende doelgroepen: Niet iedereen is actief op sociale media, maar vrijwel iedereen heeft een e-mailadres, waardoor je met e-mailmarketing een breder publiek kunt bereiken

Hoe bouw je een mailinglijst op?

Naast het feit dat het van essentieel belang is om er tijd en aandacht aan te besteden, heb je eigenlijk niet veel nodig om een mailinglijst op te bouwen. Je kunt vrij eenvoudig en goedkoop starten met het verzamelen van namen en e-mailadressen

Gebruik een e-mailmarketingsysteem

Ik adviseer sterk om te investeren in een goed e-mailmarketingsysteem. Hiermee worden automatisch alle namen en e-maladressen verzameld en opgeslagen en kun je e-mails en nieuwsbrieven versturen. Daarnaast kun je dit koppelen aan je website, waardoor het aanmeldproces voor je nieuwsbrief of weggever geautomatiseerd wordt. Personen worden automatisch ingeschreven op de juiste lijst, zoals nieuwsbrief of leads, en ontvangen vervolgens automatisch de nieuwsbrief of jouw weggever. Over het laatste lees je hieronder meer.

MailBlue is een zeer geschikt systeem hiervoor. Ik gebruik dit systeem zelf ook naar grote tevredenheid en raad het jou ook aan. MailBlue is een Nederlandse reseller met een Nederlandse helpdesk, wat de communicatie vergemakkelijkt. Via mijn affiliate link kun je het systeem 14 dagen gratis uitproberen.

Maak het gemakkelijk om je te abonneren

Als je wilt dat mensen hun naam en e-mailadres invullen moet er natuurlijk ook iets voor tegenover staan. De tijd waarin je simpelweg op je website kon vermelden dat bezoekers zich konden inschrijven voor de ‘nieuwsbrief’ is grotendeels voorbij. Hoewel dit voor sommigen nog steeds effectief kan zijn, zie ik om me heen dat dit minder populair wordt. Mensen ontvangen al veel e-mails en tijd wordt steeds kostbaarder voor hen.

Een veelgebruikte strategie om snel e-mailadressen te verzamelen, is het aanbieden van een gratis weggever. Echter, ook deze methode wordt steeds vaker toegepast, dus het is essentieel dat jouw weggever daadwerkelijk waarde biedt en een specifiek probleem van jouw doelgroep oplost..

Een weggever is een geschenk dat je aan potentiële klanten geeft met als doel e-mailadressen te verzamelen. Enkele bekende voorbeelden van weggevers zijn gratis e-books, whitepapers, masterclasses, checklists of videotrainingen.

Hier kun je mijn gratis e-book ‘Direct omzet met jouw gratis weggever’ aanvragen, als je nieuwsgierig bent hoe die van mij eruit ziet 😉.

Je kunt ook een gratis (online) kennismakingsgesprek aanbieden. Het voordeel hiervan is dat je direct contact hebt met potentiële klanten en hen beter kunt leren kennen, maar het nadeel is dat het tijd kost.

Een andere effectieve weggever is een podcast. Als je wilt beginnen met het maken van een podcast maar niet weet hoe, kun je het blog van Milou van Rooijen lezen. Hierin wordt duidelijk beschreven hoe je kunt starten met het maken van een podcast en nog veel meer. Klik hier om het blog te lezen.

Het is in ieder geval belangrijk om het mensen zo eenvoudig mogelijk te maken om zich te abonneren op je nieuwsbrief of om jouw gratis weggever te ontvangen. Zorg daarom voor een eenvoudig maar effectief aanmeldformulier, ook wel opt-in genoemd.

Maak een eenvoudig aanmeldformulier 

Via een aanmeldformulier op bijvoorbeeld je website kunnen bezoekers jouw gratis weggever aanvragen. Het is belangrijk om zo min mogelijk gegevens te vragen, zodat de drempel om het formulier in te vullen zo laag mogelijk is. Vraag daarom alleen om de voornaam en het e-mailadres. Als je een gratis gesprek aanbiedt, kun je natuurlijk ook om het telefoonnummer vragen. Zorg ervoor dat het formulier voldoet aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hieronder zie je mijn eigen aanmeldformulier, zoals ik die in MailBlue heb gemaakt. Je kunt hier zien hoe deze er op mijn website uitziet. Scroll wel een beetje naar beneden. En terwijl je daar bent, kun je meteen mijn e-book aanvragen 😉.

Zorg voor een professioneel e-mailadres

Het is van cruciaal belang om jouw eigen domeinnaam te gebruiken in je e-mailadres, zodat jouw e-mails altijd een professionele uitstraling hebben. Het laatste wat je wilt, is dat jouw e-mails er bijvoorbeeld uitzien als: ykhlfft.activehosted.com@mail-42-236.acems1.com. Dit komt zeer onprofessioneel over en vergroot de kans dat mensen op ‘dit is spam’ klikken en dat wil je niet. Zorg er dus voor dat je eigen domeinnaam in je e-mailadres staat. Dit kun je instellen in de DNS records bij je hostingprovider.

Stuur een e-mail follow up reeks

Zodra iemand jouw weggever heeft aangevraagd, is het essentieel om die persoon warm te houden door regelmatig van je te laten horen. De eenvoudigste manier is om met regelmaat een e-mail te versturen naar je mailinglijst.

Zorg dat deze follow up mails veel waarde bieden, laat ze kennis maken met jou, zorg voor vertrouwen, bouw een band op. Anders zullen mensen zich snel weer uitschrijven uit je e-maillijst. Zorg er dus altijd voor dat je waarde toevoegt. Dit principe is van toepassing op alles wat je doet.Een goede vuistregel is om 75% waarde te delen en slechts 25% te verkopen.

Vraag nu mijn gratis e-book aan!

Wil je weten hoe je met een mailinglijst en een goede sales funnels erachter meer leads klanten en dus omzet maakt? Vraag dan hier mijn gratis e-book “Bouw supersnel en eenvoudig een mailinglijst’ aan .

Conclusie

Een mailinglijst is een belangrijk onderdeel voor het opbouwen van een bedrijf. Een mailinglijst stelt je in staat om direct te communiceren met geïnteresseerde klanten, waardoor je relaties kunt opbouwen, waarde kunt leveren en producten of diensten kunt verkopen. Opbouwen vereist wel aandacht plus een e-mailmarketingsysteem en waardevolle weggevers om abonnees te werven. Regelmatige opvolgmails zijn essentieel voor betrokkenheid en behoud van abonnees.

Vragen over het bouwen van een mailinglijst? Laat het me weten, vind ik leuk en ik help je graag!

Liefs Ilse